2013/03/07

Om barnförbudspratet i Sverige

Jag har gått och funderat på om jag skulle skriva något om Berlins barnvänliga klimat – angående diskussionen i Sverige om huruvida barn ska få vistas på kaféer eller ej. Men så har jag liksom inte riktigt orkat, det känns som att jag jämt skriver och pratar om vilken fantastiskt stad Berlin är att ha barn i (har bland annat skrivit ett inlägg om det här).

Som tur är har Johanna Ögren, som bodde här tillsammans med sin familj under ett år, skrivit så klokt om saken och gett en så himla fin beskrivning av hur det är i Berlin att jag nöjer mig med att länka till den. Läs!

Det kan nog faktiskt vara en av de saker jag älskar mest med den här staden – att människor i olika åldrar möts så fint hela tiden. Femtioåringar går på technoklubb, pensionärer och tjugonåntingpunkare kalasar ihop på kvartersfestivaler och barnen dricker babychinos på kaféerna. För att sedan gå och leka lite med leksakerna som finns framlagda till dem i hörnet.


Eje i somras på lekplatsen som ligger alldeles invid Burg am See, en biergarten där hela familjen kan ha det kul. Samtidigt.


Och här har vi lekrummet på Johann Rose. Ett fantastiskt kafé i Kreuzberg med ett lekrum längst bak i lokalen. Hit kommer såväl cofficejobbare som barnfamiljer. Världens bästa vare sig man har barnen med eller inte.

10 kommentarer:

 1. Min elva-ariga dotter Märta var här pa besök, det var sportlov i Sverige. Hon älskar Berlin precis som jag.

  Hon har redan blivit världsvan, vilket glädjer mig mycket.

  Att ga i Tiergarten och pa pampiga Unter Den Linden eller Kastanienallé med sin iPod eller sitta pa ett mysigt café är hon mycket förtjust i.

  Berlin upplever jag ocksa som mycket barnvänligt och ingen tittar snett pa oss när vi sitter i timmar pa ett café.

  Berlin är staden man ska bo i.

  SvaraRadera
 2. Härligt att Märta trivs så bra hon också, det måste kännas fint!

  SvaraRadera
 3. Ja, Johanna det känns fantastiskt.

  Den människa som inte varit i Berlin har missat nagot väldigt vikigt,

  I Stockholm bor hon pa Kungsholmen och inget ont om Kungsholmen, men Mitte och Friedrichshain är lite bättre eller hur ?


  Jag önskar dig och de dina en trevlig helg.


  SvaraRadera
 4. Det är inte någon diskussion i Sverige om huruvida barn ska vara förbjudna på caféer eller inte. Det är INTE tal om något allmänt barnförbud på caféer eller restauranger, det är INGEN som vill ha det!

  Det var ETT café som hade valt att ha barnfritt men de hade formulerat sig olyckligt, vilket har skapat mycket upprörda känslor.

  Mvh
  Trogen läsare, själv mamma men som gärna fikar barnfritt ibland :-)

  SvaraRadera
 5. @anonym: Ja, jag kanske uttryckte mig lite olyckligt och väl generellt,i och med att jag länkande. Jag syftade givetvis bara på diskussionen som kom av nyheten jag länkade till. Bra med förtydligande!

  SvaraRadera
 6. Nej, sorry, jag måste nog komma med en liten anmärkning till Stockholms-incidenten betr. barn på caféer (artikel i Dagens Nyheter): Här i Berlin - och det gäller också för andra städer i Tyskland enligt min erfarenhet - har föräldrarna pli på barnen (utan att det går till som på kaserngården) och inympar dem med en slags vana till hänsyn och uppförandemanér när man är på en offentlig lokal, café, museum, S-Bahn, U-Bahn, park etc. Hur denna uppfostran går till har jag aldrig förstått, men uppenbart är att barnen sinsemellan i lekhörnet på caféet också tycks respektera och förvänta denna etikett av varandra.

  SvaraRadera
 7. Ja, det där har jag tänkt en del på också. Men kanske beter de sig bättre för att de helt enkelt får en plats i det offentliga rummet, och på så vis lär sig vad som är okej och inte? Eller så har det med uppfostran att göra. Eller både och.

  SvaraRadera
 8. "... får en plats i det offentliga rummet" (???; WOW!), ja, på caféet kanske - och tom på Behörde - men inte annars. Och ingen i Tyskland skulle någonsin hävda att detta landet vore barnvänligt, framförallt inte - i tyskarnas fantasiföreställning - jämfört med Sverige. Hänger det kanske ihop med att vi har här mera pers per km² än i Svedala? Och man måste därför ta hänsyn till varandra? Men Berlin är nog inte så annorlunda än Sthlm. Eller vårdar man kanske en reaktionärt antikverad föreställning om hyfs och vett som man eliminerat i det reelt existerande barnvänliga Sverige? Efter en resa med charterflyg från Sverige där jag hade ett barn sparkande i ryggstödet under ett par timmar vet jag bättre. På min hövliga fråga till föräldrarna om barnet kanske kunde sluta upp med det fick jag svaret "Vi har betalt precis som Du". Kanske fegt från min sida, men jag ställde inte frågan om min ticket också berättigade till att sparka på barnet.

  SvaraRadera
 9. Alltså Berlin! Verkar vara en så himla fantastisk stad!

  SvaraRadera
 10. Anonym: Jo, men jag kan komma på massor av situationer här där jag upplever att barn är mer välkomna än i Stockholm . Många restauranger, olika utomhusevenemang, att det överhuvudtaget pågår så mycket som folk i alla åldrar kommer till. Och alla lekplatser och barnhörn som finns överallt (bla i Biergärten etc) gör ju att det är enklare att ha med barnen. Men visst, så olika är det inte och Sverige och Stockholm är absolut inte barnovänligt, det vore verkligen en överdrift att säga.
  Din tanke om att trängseln ger hyfs och artighet är väldigt intressant, kan nog stämma! Se bara på England - trångt som attan och känt för sin artiga befolkning. Helt galen kommentar du fick av föräldrarna med ett sparkande barn, hallå liksom! Hur tänkte de där?

  Colombiaiv: Jo :) Nu har jag bott här i fem år och jag tycker fortfarande att det är rätt så fantastiskt!

  SvaraRadera

Follow JohannaPaues on Twitter Resor
Toppblogg.se